Síndrome femorapatelar o dolor al genoll anterior

maig 23, 00 by Dr. David Mateu
Rodilla.jpg

Síndrome femorapatelar o dolor al genoll anterior.
Causa i conseqüència

El dolor de genoll és una causa comuna de consulta amb l'especialista. El genoll és una articulació de càrrega que es compon del fèmur, la tíbia i la patella. El fèmur i la tíbia s'articulen entre si donant lloc a l'articulació femorotibial i el fèmur i la patella o patella donen lloc a l'articulació femoropatelar (fig 1)

Una entitat pròpia és el dolor del genoll anterior o la síndrome femoropatelar. El dolor femoropatelar és el que es desencadena a la regió anterior del genoll quan hi ha la màxima pressió de la patella sobre el fèmur. Aquesta pressió màxima es produeix quan hi ha una contracció dels quàdriceps en la flexió del genoll. Això explicaria la clínica típica d'aquesta síndrome, amb dolor sobretot en baixar escales o pendents, assegut amb flexió mantinguda del genoll (conduint, per exemple), o okupant-se.
Aquest dolor pot tenir un origen primari o secundari.

La causa principal són els problemes en aquesta regió de l'articulació que condicionen un dolor causat per la pròpia patologia. Normalment les causes d'origen primari són per patologia en el cartílag de la patella o fèmur. Podria ser una úlcera condral, edema condral, artrosi de l'articulació femoropatelar, etc…

Les causes secundàries es deuen a un dolor previ sense patologia pròpia en aquesta articulació. La raó de l'excés de pressió a nivell d'una regió de l'etiqueta pot ser deguda a una alteració de l'anatomia, ja sigui per una lateralització de la patella, una inclinació patel·lar, o per una deaxació de l'extremitat, generalment genu valgus o cames en forma de "X".

El dolor femoropatelar també pot ser el resultat d'una hipotròfia muscular com a conseqüència d'una altra lesió a les extremitats que ha provocat una disminució de l'activitat física i, per tant, una disminució de la força muscular. Això també pot estar condicionat per alteracions anatòmiques bàsiques.

Diagnòstic

L'exploració física i l'examen revelaran si es tracta d'un dolor de genoll anterior, una disminució de la força i volum muscular, o possibles variants anatòmiques que predisposen a aquest tipus de lesions.

La radiografia de les seves diferents projeccions ens ajudarà a avaluar l'artrosi o les diferents variants anatòmiques.

La tomografia de l'eix extremitat inferior pot ser útil en el cas d'alteracions anatòmiques per planificar la cirurgia si fos necessari.
La ressonància magnètica és una prova complementària que ens pot ajudar a aprofundir en el diagnòstic de les lesions de cartílag.

Tractament

El primer tractament, sigui quin sigui el motiu, és potenciar els músculs del quàdriceps per reduir les forces de pressió a l'etiqueta, ja que la major atròfia es produeix en l'immens medial. També potencia els isquiotibials, la qual cosa augmenta la rotació interna tibial i ajuda a reenfocar la patella.

En cas de lesions primàries de cartílag, la lesió es pot realitzar directament mitjançant tractament artroscòpic en cas de lesions focals o per pròtesis en casos seleccionats d'artrosi extensiva de tota l'articulació femorapatelar.

Si es tracta d'una variant de l'anatomia, actua directament sobre aquesta alteració. Si es tracta d'una lateralització del tendó patel·lar, es mou per centrar-lo en l'articulació. Si la patella funciona alta, es redueix la inserció del tendó patel·lar, intentant reconstruir l'anatomia.ESPECIALISTES EN
CIRURGÍA ORTOPÈDICA Y TRAUMATOLOGIA


+34 667 548 958
ESPECIALISTAS EN, TRAUMATOLOGÍA

APTIMA CENTRE CLÍNIC TERRASSA

PLAÇA DELS DRETS HUMANS 1
EDIFICI ESTACIÓ
08222. TERRASSA
BARCELONA


NOU – TRAUMADVANCE TERRASSA

Exclusiu per a Pacients Privats
Carrer Major 17, 4º 1ª
08222. TERRASSA
BARCELONA

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

HOSPITAL QUIRÓN TEKNON

I.T.R.T. Institut de Teràpia
Regenerativa Tisular

C/ VILANA 12, PL. BAJA
08022. BARCELONA
BARCELONA


Copyright by InTouch System 2021 Todos los derechos reservados
Obrir xat
1
Avenç del trauma
Bon dia, com podem ajudar-te?