La fractura de maluc no és una epidèmia que passi. Ha vingut per quedar-se.

maig 23, 00 by Traumadvance
articulo_fractura_cadera.jpg

La fractura de maluc no és una epidèmia que passi.
Ha vingut per quedar-se.

En els últims mesos, coincidint amb l'inici de la temporada d'hivern, s'ha produït un augment en el nombre de pacients ingressats als nostres hospitals malalts de grip. I s'ha parlat als mitjans de comunicació que hi ha una epidèmia. En traumatologia, aquesta temporada d'hivern també coincideix amb l'aparició d'una altra epidèmia. La de la fractura de maluc.

El terme epidèmia, és una descripció en salut comunitària, que es produeix quan una malaltia afecta un nombre més gran d'individus del que s'esperava en una població durant un temps determinat.

No obstant això, l'augment del nombre de pacients que pateixen una fractura de maluc en aquesta estació de l'any no ens hauria de sorprendre, ja que els estudis epidemiològics ens han permès apreciar que hi ha una periodicitat estacional i que la seva incidència és més alta a l'hivern i més baixa a l'estiu, com a norma general.

Independentment de les petites variacions estacionals, o fins i tot geogràfiques, que s'han observat, el que realment ens preocupa és que el nombre de fractures de maluc continua augmentant any rere any i, com ja s'havia previst, s'està convertint en un greu problema de salut pública.

Per què aquesta patologia augmenta constantment i per què és un problema de salut pública tan important?

 1. Perquè la fractura de maluc és predominant en la població de més de 65 anys. A Espanya, el 18,4% de la població té més de 65 anys i s'espera que aquest percentatge augmenti. Del 2016 al 2017 el nombre d'habitants majors de 65 anys ha augmentat en 100.000 persones, i al mateix temps s'ha produït un augment en el percentatge d'octogenaris. Aquestes previsions són alarmants per al futur. Per exemple, a Catalunya es preveu que el 2051 més del 30,5% de la població tingui més de 65 anys.
 2. Com que la incidència de fractura de maluc és més alta en pacients de més de 80 anys,i tot i que tots ens beneficiem que les nostres vides avui són més llargues que fa dècades, hem de fer front a certes condicions directament relacionades amb l'edat. L'osteoporosi, la pèrdua de capacitat motora, l'agilitat i la força muscular, augmenten amb l'envelliment i són factors de risc absoluts en l'aparició de fractures de fragilitat (com la fractura de maluc).
  El 75% de les fractures de maluc a Espanya es produeixen en pacients de més de 80 anys. Adjunto un gràfic en el qual s'observa que l'edat mitjana dels nostres pacients és molt superior als 80 anys. (Gràfic)
 3. Perquè és fatal en prop del 8% dels pacients en el primer mes després de la fractura i pot pujar fins al 30% el primer any.

Què sabem?

 1. Sabem el que no podem canviar:l'edat i el gènere dels pacients, el tipus de fractura, l'estat de salut previ a la fractura, la mobilitat prèvia, el dia d'ingrés (cap de setmana o intersecció) i el risc anestèsic (ASA).
 2. Sabem el que podem canviar:Retard de l'ingrés a la intervenció quirúrgica, control del dolor, optimització mèdica pre i postoperatòria, identificació i tractament de síndromes geriàtrics i altres complicacions, identificació de dèficits nutricionals, rehabilitació precoç i prevenció de segones fractures.

Quines mesures s'han pres?

 1. Noves pautes de tractament i protocols terapèutics.
 2. Tractament multidisciplinari integrat.
 3. Disminució del retard per a la cirurgia.
 4. Optimització mèdica precoç (traumatologia, geriatria i anestesiologia)
 5. Circuits de tractament accelerats.
 6. Rehabilitació precoç.

Aconseguirem controlar l'epidèmia?

 1. Fins ara, la base de dades de fractura de maluc més gran del món (el Regne Unit), mostra una disminució constant de la mortalitat en el primer mes. Ha disminuït de l'11,5% al 8% en 10 anys.
 2. Però no sabem si,malgrat tots els esforços, continuarem mantenint aquest descens constant en els propers anys. Alguns estudis suggereixen que l'epidèmia creixerà i els nostres esforços seran infructuosos,perquè augmentarà la població de més de 65 anys i l'edat mitjana dels pacients, així com la morbiditat relacionada amb l'edat.

Per tot això, és important ser conscients que ens trobem davant d'un problema de salut pública, que col·lapsarà hospitals i centres convalescents i que suposarà un consum de recursos sociosanitaris d'enorme magnitud. Cal continuar amb la implementació de mesures per millorar el procés assistencial dels pacients amb fractura de maluc i també prevenir l'aparició d'aquestes fractures.

Gràfic: Es mostra el nombre de pacients ingressats al nostre Hospital cada any des del 2013 fins al 2017, amb un augment del nombre d'ingressos; i l'edat mitjana anual que s'ha mantingut constant als 85 anys.ESPECIALISTES EN
CIRURGÍA ORTOPÈDICA Y TRAUMATOLOGIA


+34 667 548 958
ESPECIALISTAS EN, TRAUMATOLOGÍA

APTIMA CENTRE CLÍNIC TERRASSA

PLAÇA DELS DRETS HUMANS 1
EDIFICI ESTACIÓ
08222. TERRASSA
BARCELONA


NOU – TRAUMADVANCE TERRASSA

Exclusiu per a Pacients Privats
Carrer Major 17, 4º 1ª
08222. TERRASSA
BARCELONA

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

HOSPITAL QUIRÓN TEKNON

I.T.R.T. Institut de Teràpia
Regenerativa Tisular

C/ VILANA 12, PL. BAJA
08022. BARCELONA
BARCELONA


Copyright by InTouch System 2021 Todos los derechos reservados
Obrir xat
1
Avenç del trauma
Bon dia, com podem ajudar-te?