Artrosi de genoll

setembre 23, 00 by Francesc Soler
artrosis.jpg

Artrosi de genoll. Simptomatologia i tractament.

El cartílag és un coixinet que cobreix les articulacions facilitant la fricció i absorbint l'impacte que es genera. L'artrosi de genoll o grantroposi és una patologia molt prevalent en les consultes de traumatismes i és causada pel desgast del cartílag que cobreix l'articulació i que provoca un mal funcionament de la mateixa. Aquest desgast es pot generalitzar per tot el genoll o localitzar-lo en una part d'aquest, sent la simptomatologia similar en ambdós casos. Aquest problema comporta una pèrdua progressiva de la qualitat de vida de la persona, que sovint ha de modificar les seves rutines a causa de les limitacions associades a aquesta patologia.

Els símptomes fonamentals d'aquesta patologia són el dolor, la rigidesa articular, la deformitat articular i la limitació funcional:

 • El dolor és un dels primers símptomes que es manifesten i s'estableix progressivament a mesura que l'articulació degenera. L'aparició sol ser cíclica amb períodes i moments lliures de dolor amb més dolor o períodes de crisi, que s'associen a processos inflamatoris de l'articulació. Inicialment s'havia de tractar amb analgèsics, deixant els antiinflamatoris per a episodis de crisis agudes. Quan els tractaments orals no són efectius es poden tractar amb infiltracions articulars (corticoides, àcid hialurònic, PRP…).
 • La rigidesa és un altre símptoma associat a l'artrosi del genoll. Es caracteritza per la dificultat en la mobilitat del genoll després de períodes d'inactivitat, com en aixecar-se d'una cadira o al matí en aixecar-se del llit. Aquests símptomes en fases prematures desapareixen després d'un curt període d'activitat, com si l'articulació requeria un escalfament previ a l'activitat, però poden reaparèixer si realitzem activitats llargues. En etapes avançades la rigidesa es percep constantment.
 • En situacions en què el desgast del genoll es produeix de manera asimètrica, ser el desgast més gran en una zona del genoll que en una altra pot donar deformitat articular. En aquests casos hi ha una desviació del genoll i un arqueig de la cama (genu varo) o una disposició "X" de les cames (genu valgo).
 • La limitació funcional implica tant una limitació del rang de moviment del genoll, evitant activitats com l'ocupació, com una disminució progressiva del perímetre de la marxa. Això pot condicionar la disminució de l'activitat diària i l'abandonament de rutines i altres activitats.

L'establiment d'aquests símptomes es produeix progressivament a mesura que l'articulació pateix una major degeneració del cartílag. El pacient notarà major rigidesa, mobilitat limitada, dolor a una distància més curta de caminar o de major intensitat que finalment ja no es pot calmar amb analgèsics habituals.

Causes i com puc millorar

Hi ha un cert grup de factors que afavoreixen l'aparició de l'artrosi al genoll:

 • Excés de pes
 • Antecedents de lesions de genoll, ja siguin traumàtiques, cirurgies prèvies o malalties del cartílag de genoll
 • femella
 • Malalties reumàtiques
 • Esport d'elit o treballs amb càrrega pesada als genolls ja sigui portant pes o treballant okupant.

Les úniques variables que s'han demostrat eficaces per alentir la progressió de l'artrosi són el control i la reducció del pes i l'activitat física moderada. El cartílag rep totes les càrregues del cos i si disminuïm el pes corporal, aquest cartílag que es degenera haurà de suportar menys càrregues, millorant així la simptomatologia. S'ha descrit que una disminució del 10% del pes corporal pot millorar el dolor de genoll al voltant del 50%. Pel que fa a l'activitat física moderada, hi ha una millora del to muscular. Això afavoreix l'estabilitat de l'articulació i que la patella i l'aparell extensor del genoll funcionin correctament. Es recomanen activitats que no tinguin un impacte excessiu com caminar, trekking (segons nivell), exercicis de piscina, bicicleta o classes dirigides adaptades a l'edat i condició física.

Tractament

Tant els tractaments orals com intraarticulars de col·lagen i/o àcid hialurònic han d'estar orientats a la millora de la simptomatologia, sent efectius especialment en les etapes inicials de l'artrosi. Aquests tractaments no tenen capacitat de regeneració de cartílags, ja que es tracta d'un teixit que no té capacitat de regeneració. Es consideren suplements per al tractament sense proves clares de la seva efectivitat, però que de vegades poden ajudar a millorar la simptomatologia.

Quan no podem controlar els símptomes amb analgèsics estàndard i infiltracions articulars i la qualitat de vida del pacient es veu afectades, és hora de considerar la intervenció quirúrgica. La intervenció a realitzar pot variar en funció de la causa i de l'edat en què es produeixi:

  • Osteotomia: A edats més joves amb deformitat de les cames i artrosi monocompartmental la indicació pot ser un artrosi, amb la intenció d'alinear l'extremitat i allargar la vida del genoll.
 • Pròtesis de genoll. En cas de major edat es recomanarà una pròtesi de genoll, que depenent del tipus d'artrosi pot ser, unicompartimental si l'artrosi afecta només una zona del genoll o pròtesi total si afecta 2 o 3 compartiments del genoll. És una cirurgia amb bons resultats a curt i llarg termini. Requereix una correcta i intensa rehabilitació postoperatòria i expectatives realistes de resultats que el seu especialista ha d'explicar abans de la cirurgia.


ESPECIALISTES EN
CIRURGÍA ORTOPÈDICA Y TRAUMATOLOGIA


+34 667 548 958
ESPECIALISTAS EN, TRAUMATOLOGÍA

APTIMA CENTRE CLÍNIC TERRASSA

PLAÇA DELS DRETS HUMANS 1
EDIFICI ESTACIÓ
08222. TERRASSA
BARCELONA


NOU – TRAUMADVANCE TERRASSA

Exclusiu per a Pacients Privats
Carrer Major 17, 4º 1ª
08222. TERRASSA
BARCELONA

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

HOSPITAL QUIRÓN TEKNON

I.T.R.T. Institut de Teràpia
Regenerativa Tisular

C/ VILANA 12, PL. BAJA
08022. BARCELONA
BARCELONA


Copyright by InTouch System 2021 Todos los derechos reservados
Obrir xat
1
Avenç del trauma
Bon dia, com podem ajudar-te?