Galindons

setembre 25, 00 by Iban Clares Moreno
juanetes2-1.jpg

Galindons

Les deformitats dels peus són una raó molt freqüent per a la consulta mèdica en la nostra societat, i la reina de les deformitats és el Bunyol, anomenat científicament Hallux valgus.

D'una manera aspra, per fer-lo comprimible als menys coneixedors, podríem dir que un Bunion és l'aparició d'un bony a la part medial del peu del peu combinat amb la desviació del primer dit cap a la resta d'ells, empenyent-los i deformant-los ells mateixos.

Però, què és exactament un Bunion?

Hi ha una creença popular que és el propi os el que creix i crea la deformitat; i aquest és el primer mite que es desmitifica. La deformitat es produeix perquè l'os anomenat primer metatarsal (un os que va del peu mitjà a la base del primer dit) es desvia angularment com si fos el mànec d'un rellotge. Quan es produeix aquesta desviació, els tendons que arriben a la punta del primer dit l'estiren com si fossin una corda d'un arc i desvien el dit en la direcció dels altres, empenyent-los.

Per què hi ha persones que pateixen dolor i altres en canvi no pateixen molèsties?

La resposta a aquesta pregunta està plena de matisos. Partim de la premissa que el Bunion com a deformitat establerta no fa mal. El dolor és causat per l'activació de receptors nociceptius, és a dir, quan s'activen els nervis que envien informació del dolor al cervell per alguna causa externa. Mentre que el Bunion està creixent tots els teixits que estan al voltant de la deformitat són tensos perquè l'os que s'està desviant els empeny. Això produeix inflamació i és aquesta inflamació la que envia la informació al cervell com a dolor. Una altra situació es produeix quan el calçat comprimeix lateralment el peu del peu del peu. A causa de l'eixamplament del peu quan hi ha un Bunyol, el calçat pot estrènyer prou com per irritar els teixits al voltant de la deformitat i així mateix enviar aquesta informació al cervell com a dolor.

És per això que en pacients que havien patit dolor durant llargs períodes de temps, en molts casos aquest dolor acaba desapareixent quan la deformitat deixa d'augmentar i es porta calçat còmode.

Tinc la culpa de tenir un galindó? El calçat que porto posat durant anys és la causa del problema?

La resposta és No. Els nostres hàbits poden accentuar els símptomes, és a dir, que notem més dolor, però mai són una sola causa desencadenant. Es diu que l'origen de la patologia és multifactorial i és la nostra condició genètica juntament amb les condicions ambientals (activitat, calçat) i casualitat que condueix a la seva aparença o no. Sí, s'ha demostrat que l'elasticitat dels teixits pot afavorir la seva aparença i per això la deformitat és molt més freqüent en el sexe femení, ja que les dones solen tenir teixits més elàstics al cos.

Tinc un galindó. He de ser intervingut quirúrgicament? És millor fer-ho ara abans que vagi més enllà o sigui massa tard?

El primer que cal entendre és que el Bunion és un problema mecànic. No és una malaltia maligna i, per tant, la seva reparació quirúrgica mai serà necessària. El segon concepte a tenir en compte és que el motiu d'indicar la intervenció quirúrgica ha de ser el dolor o la presència de deformitats tan considerables que no permeten inserir el peu en el calçat o que produeix ferides a la pell. Si es donen aquestes condicions, es pot considerar la cirurgia i el pacient ha de preguntar al traumatòleg els detalls i implicacions del procés per prendre la decisió.

No obstant això, és important tenir en compte que el moment de fer la intervenció és quan sorgeixen els problemes. No és aconsellable fer-ho només per evitar que la deformitat vagi més enllà, ja que mai se sap si avançarà o no. A més, l'edat no és una limitació ja que els resultats de la cirurgia no empitjoren com més gran és el pacient.

Funcionen els claudàtons per corregir Juante?

Hi ha separadors ortopèdics i contrapcions per a la correcció de la deformitat, però està demostrat científicament que no impedeixen que les deformitats vagin més enllà o corregeixin el que ja s'ha deformat; simplement mentre els porten, mantenen el dit en aquesta posició i, tot i que de vegades poden alleujar el dolor, sovint són incòmodes.

Tothom em diu que és una cirurgia dolorosa, oi?

Un altre punt a desmitificar és que la cirurgia del Bunion és una cirurgia dolorosa. No ho és. Els avenços de la medicina i les tècniques quirúrgiques i el control del dolor han experimentat un gran desenvolupament en les últimes dècades. La cirurgia ambulatòria sense ingrés és la norma en l'actualitat i no és estrany que el pacient expliqui que no ha requerit prendre medicació analgèsica durant el postoperatori o que el consum d'aquest ha estat molt baix. A més, actualment es permet suportar el peu des del primer moment, encara que es recomana descansar i tenir el peu elevat per millorar la circulació i facilitar la curació. És des del primer mes en què la majoria de pacients comencen a posar-se les sabates habituals de nou i tornen gradualment a la seva vida quotidiana.

Per concloure aquesta reflexió sobre el Bunion només afegiria un últim comentari. Per planificar una cirurgia el pacient ha d'estar convençut d'això. La confirmació per operar s'ha de fer quan no hi hagi dubtes, quan el pacient estigui determinat i confiat en el tractament. És en aquestes circumstàncies que s'aconsegueixen els millors resultats.ESPECIALISTES EN
CIRURGÍA ORTOPÈDICA Y TRAUMATOLOGIA


+34 667 548 958
ESPECIALISTAS EN, TRAUMATOLOGÍA

APTIMA CENTRE CLÍNIC TERRASSA

PLAÇA DELS DRETS HUMANS 1
EDIFICI ESTACIÓ
08222. TERRASSA
BARCELONA


NOU – TRAUMADVANCE TERRASSA

Exclusiu per a Pacients Privats
Carrer Major 17, 4º 1ª
08222. TERRASSA
BARCELONA

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

HOSPITAL QUIRÓN TEKNON

I.T.R.T. Institut de Teràpia
Regenerativa Tisular

C/ VILANA 12, PL. BAJA
08022. BARCELONA
BARCELONA


Copyright by InTouch System 2021 Todos los derechos reservados
Obrir xat
1
Avenç del trauma
Bon dia, com podem ajudar-te?