Diagnòstic i

TRACTAMENTS

FRACTURES

La traumatologia forma part de la medicina que es dedica al diagnòstic i tractament de les lesions de l’aparell musculoesquelètic. Integrar no només les quatre extremitats i les seves cintures d’ancoratge, sinó tot el sistema osteoarticular, incloent la columna vertebral i els elements musculars i tendinosos.

El tractament pot ser sense cirurgia (tractament ortopèdic o tractament conservador) o per cirurgia. La decisió entre uns i altres depèn del pacient (condició general), de la localització de la fractura o de l’existència de condicions que justifiquin un tractament sobre un altre.

Aquest tipus de fractures són comunes en la gent gran i amb més freqüència en les dones.

Fractura de maluc

En la majoria dels casos es tracta de pacients d’edat avançada, per la qual cosa el millor és que es puguin mobilitzar precoçment. Per a això, el tractament quirúrgic és d’elecció ja sigui estabilitzant la fractura per ungles o plaques i cargols o substituint la part afectada del fèmur per una pròtesi.

La fractura de maluc s’ha d’operar el més aviat possible un cop el pacient s’ha estabilitzat mèdicament i no hi ha riscos secundaris als tractaments mèdics.

Altres fractures

 • FRACTURA BIFOCAL D’TÈBIA
 • FRACTURA PROXIMAL D’HÚMER
 • FRACTURA DE CLAVÍCULA
 • FRACTURA DE COLZE
FRACTURA BIFOCAL D’TÈBIA

El tractament de les fractures es basa en dos procediments:

1- “no operatius o conservadors mitjançant els quals es realitzen maniobres externes per acomodar els desplaçaments dels óseos, i després s’apliquen dispositius immobilitzadors externs com motlles de guix, fèrules, benes o simplement repòs.

2-“tractaments quirúrgics”, també anomenats “osteosíntesi”, a través dels quals a través d’alguna forma de cirurgia s’acomoden els fragments ossis desplaçats, i per mantenir-los immobilitzats, s’utilitzen implants interns, gairebé sempre metàl·lics; d’aquesta manera es manté la reducció aconseguida.”

L’objectiu del traumatòleg és que la consolidació de la fractura es produeixi en la posició més anatòmica possible i compatible amb una recuperació funcional màxima.

Per a això, un coneixement dels principis biològics i biomecànics fonamentals és essencial per indicar el millor tractament en el moment més oportú.

Les tècniques modernes d’estabilització i fixació de fractures, amb les quals tenim, afavoreixen la consolidació, reduint els temps d’immobilització i facilitant el retorn del pacient a la seva activitat habitual.

Procediments quirúrgics:

Fractures d’ossos llargs (extremitats superior i inferior).

Fractures de l’espatlla, clavícula i colze.

Fractures de canell i mà.

Fractures de la pelvis.

Fractures del fèmur proximal i distal.

Fractures de la tíbia proximal.

Fractures del turmell i del peu.

Extracció de material d’osteosíntesi.

FRACTURA PROXIMAL D’HÚMER

Les fractures del terç proximal de l’húmer es poden produir a qualsevol edat, encara que afecta amb freqüència a pacients joves, en accidents d’alta energia (accidents esportius, accidents de trànsit, etc.), i pacients d’edat avançada, relacionats amb l’osteoporosi.

El tractament dependrà del desplaçament dels fragments que es produeixin en la fractura.

Així, es realitzarà un tractament no quirúrgic (és a dir, tractament conservador) en aquelles fractures que no estiguin desplaçades, i s’escollirà el tractament quirúrgic en aquelles fractures on es desplacen els seus fragments i pot causar dificultats de consolidació o consolidació en una mala posició, resultant en un mal funcionament de l’extremitat.

És molt important, doncs, que sigui un traumatòleg especialista en cirurgia d’espatlla qui resolgui aquestes fractures ja que la complexitat d’aquesta cirurgia fa que qui la realitzi ha de tenir experiència en aquest camp.

El seu cirurgià especialitzat en cirurgia d’espatlla haurà de triar entre les diferents opcions per trobar la millor opció per tractar el seu problema:

 • Tractament conservador
 • Osteosíntesi de fractures proximals de l’húmer
 • Artroplàstia d’espatlla

Per aconseguir un resultat òptim després del tractament quirúrgic, el teu traumatòleg prescriurà un tractament rehabilitador per aconseguir el millor resultat funcional per fer front a les activitats de la vida diària, així com per tornar a la teva feina i l’activitat esportiva és la millor condició.

Tractament conservador

És l’opció no quirúrgica, és a dir, que per les característiques de la fractura la millor opció no és operar, ja que el resultat final probablement serà el mateix que si es realitzés una intervenció però sense els riscos que comporta anar al quiròfan.

Aquest tractament consisteix a immobilitzar el braç afectat mitjançant un embenat immobilitzant, que no s’ha de retirar durant tot el dia i tota la nit, fins a un total de tres setmanes.

A partir de les tres setmanes s’inicien una sèrie d’exercicis passius que t’ensenyaran en la consulta per començar la fase de recuperació de la teva espatlla. Aquests exercicis s’han de realitzar durant un període de tres setmanes i a partir de sis setmanes des de la fractura començaran la rehabilitació assistida fins a la seva recuperació final.

Osteosíntesi de fractures proximals de l’húmer

Es tracta d’una opció quirúrgica, és a dir, que per les característiques de la fractura la millor opció és operar, ja que el resultat final probablement no seria el mateix que si no es realitzés una intervenció. Això implica que assumirem alguns riscos que comporta el quiròfan, però els beneficis que obtenim amb la intervenció són superiors als riscos d’anar al quiròfan.

Amb l’osteosíntesi el cirurgià intentarà reconstruir la forma normal de l’espatlla fracturada utilitzant les diferents tècniques que existeixen actualment. Entre ells es troben l’enclavament endometri i el plat, entre d’altres.

FRACTURA DE CLAVÍCULA

Les fractures de clavícula solen ocórrer en pacients joves en relació amb activitats esportives o accidents de trànsit.

També pot ocórrer en nens, nadons i nounats com a conseqüència de maniobres obstètriques.

El tractament més comú és el tractament conservador o no quirúrgic, deixant aquest últim per a aquelles fractures que es desplacen i que poden donar problemes per a la consolidació.

Serà el teu traumatòleg qui t’informarà si la teva fractura de clavícula ha de ser operada, ja que la forma més comuna de tractament sol ser mitjançant eslinga o un altre sistema d’immobilització, és a dir, sense necessitat de ser operat.

El tractament quirúrgic de la fractura de clavícula es realitza reduint la fractura i col·locant una placa amb cargols que assegura la reducció fins a la consolidació.

Serà a través de controls clínic-radiològics que realitzaràs en la consulta, quan el teu traumatòleg t’informarà de com evoluciona la fractura fins a la seva curació.

FRACTURA DE COLZE

Les fractures de colze solen ser fractures molt complexes, la qual cosa requereix un gran coneixement en la gestió d’aquestes lesions tant en el nen com en l’adult.

Fractures del colze del nen

Les fractures del colze del nen (fractures supracondíliques) es poden tractar de manera conservadora (sense cirurgia) sempre que no es desplacin i es decideixi l’opció quirúrgica en aquells desplaçats.

Serà el traumatòleg de guàrdia qui l’informarà del tipus de fractura i quin és el tractament més adequat.

Quan es realitza una intervenció, la fractura sol estar estabilitzada per agulles que s’han de retirar al cap de sis setmanes. Durant aquest temps el braç serà immobilitzat amb una fèrula durant 2/3 setmanes (depenent de la fractura) per passar a una immobilització més suau permetent algun grau de mobilitat del colze, i el colze quedarà lliure a partir de sis setmanes quan s’han de treure les agulles.

Quan es realitza un tractament conservador, el règim d’immobilització segueix més o menys el mateix que el quirúrgic però sense necessitat d’intervenció.

Fractures adultes de colze

Solen ser sempre quirúrgics.

En la majoria dels casos s’han d’operar fractures supracondicionals de l’adult. Hi ha poques ocasions en què decidirem tractar-los de manera conservadora (no quirúrgica).

La intervenció es realitza mitjançant osteosíntesi amb plaques formades, és a dir, amb plaques que s’adapten a l’anatomia de la regió. Són fractures complexes que sovint deixen algun grau de seqüela, per la qual cosa requereixen d’un cirurgià amb gran coneixement de la regió.

En pacients d’edat avançada amb gran implicació de l’àrea articular, pot ser necessari utilitzar una pròtesi de colze, si la reconstrucció es fa impossible.

Estic interessat  ESPECIALISTES EN
  CIRURGÍA ORTOPÈDICA Y TRAUMATOLOGIA


  +34 667 548 958
  ESPECIALISTAS EN, TRAUMATOLOGÍA

  APTIMA CENTRE CLÍNIC TERRASSA

  PLAÇA DELS DRETS HUMANS 1
  EDIFICI ESTACIÓ
  08222. TERRASSA
  BARCELONA


  NOU – TRAUMADVANCE TERRASSA

  Exclusiu per a Pacients Privats
  Carrer Major 17, 4º 1ª
  08222. TERRASSA
  BARCELONA

  Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

  HOSPITAL QUIRÓN TEKNON

  I.T.R.T. Institut de Teràpia
  Regenerativa Tisular

  C/ VILANA 12, PL. BAJA
  08022. BARCELONA
  BARCELONA


  Copyright by InTouch System 2021 Todos los derechos reservados
  Obrir xat
  1
  Avenç del trauma
  Bon dia, com podem ajudar-te?