Fractura de maluc

fractura_cadera2-1200x672.jpg

Fractura de maluc

El maluc és l'articulació formada pel fèmur i l'acetabulus de la pelvis. Quan parlem de fractures de maluc, generalment ens referim a fractures del fèmur proximal, ja que són més freqüents que les fractures acetabulars.

En pacients joves solen ser fractures greus després d'un traumatisme d'alta energia. En pacients de més de 65 anys són fractures relacionades amb l'osteoporosi i generalment per traumatismes de baixa energia o fractures osteoporòtiques.

Les fractures del fèmur proximal es divideixen en fractures intracapsulars que inclouen del coll i el cap i extracapsulars o pertrocànteriques.

Les fractures intracapsulars en pacients joves s'han d'intentar sempre que sigui possible la síntesi de les mateixes per tal de salvar el cap femoral fins i tot amb el risc a mitjà-llarg termini de necrosi del cap o artrosi posttraumàtica. Quan el tractament amb osteosíntesi no és possible, la pròtesi total de maluc és la millor opció. En pacients majors de 65 anys s'intenta la síntesi quan la fractura no es desplaça, si és així, el tractament d'elecció és la substitució protèsica ja sigui amb una pròtesi total o amb una hemiartroplàstia en la qual només se substitueix la part femoral i el cap però sense component acetabular.

Les fractures extracapsulars són més freqüents i el tractament d'elecció és la síntesi de la fractura ja sigui amb una placa de cargol o amb un clau endomedular. La decisió entre uns i altres dependrà de l'estabilitat de la fractura i del judici del cirurgià. El tractament per ungles endometrials evita abordar el focus de fractura i permet incisions més petites.

El postoperatori també és diferent en funció de l'edat del pacient, en els pacients més joves és més conservador permetre que la càrrega de l'extremitat afecti, mentre que en els pacients més grans, a més de ser més complexos per mantenir les restriccions s'ha de permetre recuperar la capacitat de caminar el més aviat possible.

La incidència de fractures de fèmur proximal a Espanya en persones de més de 65 anys és de 511 casos/ 100.000 habitants/any, mentre que a Catalunya és de 623 casos/ 100.000 habitants. La taxa de mortalitat el primer any oscil·la entre el 4-36%, el 25% dels pacients requereixen institucionalització en centres geriàtrics i el 50% requereixen ajuda després de la fractura.

Per aquests motius és un tema important que requereix una gestió d'aquests pacients per part d'equips multidisciplinaris que incloguin geriàtrics, anestesistes i fisioterapeutes, així com cirurgians ortopèdics perquè els pacients siguin operats en poc temps i en les millors condicions mèdiques i després es puguin mobilitzar precoçment amb un correcte control del dolor per intentar tornar a integrar-se en el seu entorn habitual el més ràpid possible.

Els mecanismes de prevenció de l'osteoporosi no només són farmacològics, sinó que mantenen una activitat física moderada, eviten el sobrepès i una dieta equilibrada pot disminuir el risc de fractura en la gent gran. De tota manera, és recomanable l'assessorament d'un especialista per al control i tractament de l'osteoporosi.ESPECIALISTES EN
CIRURGÍA ORTOPÈDICA Y TRAUMATOLOGIA


+34 667 548 958
ESPECIALISTAS EN, TRAUMATOLOGÍA

APTIMA CENTRE CLÍNIC TERRASSA

PLAÇA DELS DRETS HUMANS 1
EDIFICI ESTACIÓ
08222. TERRASSA
BARCELONA


NOU – TRAUMADVANCE TERRASSA

Exclusiu per a Pacients Privats
Carrer Major 17, 4º 1ª
08222. TERRASSA
BARCELONA

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

HOSPITAL QUIRÓN TEKNON

I.T.R.T. Institut de Teràpia
Regenerativa Tisular

C/ VILANA 12, PL. BAJA
08022. BARCELONA
BARCELONA


Copyright by InTouch System 2021 Todos los derechos reservados
Obrir xat
1
Avenç del trauma
Bon dia, com podem ajudar-te?