He de fer una cirurgia de menisc?

menisco.jpg

He de fer una cirurgia de menisc?

Una de les principals preguntes que es plantegen els pacients que tenen un menisc trencat és si és necessari operar-se o si es pot resoldre de manera conservadora. Respondrem a una sèrie de preguntes per entendre millor el context d'una lesió menisc.

Què són els meniscs?

El menisc són dues genolleres fetes d'un component conegut com a fibrocartilage situat entre l'os de la tíbia i el fèmur. La seva funció és esmorteir el xoc entre aquests dos ossos i augmentar la congruència, ja que la forma de la tíbia i el fèmur no corresponen i no encaixen exactament. Així, distribueixen millor la transmissió de càrregues i el genoll s'estabilitza més eficaçment.

Com es trenca el menisc?

Hi ha dues maneres fonamentals de trencar un menisc.

1) Traumàtic. Després d'un mal gest evident. Per exemple, fer esport o relliscar en una vorera. És una ruptura aguda a causa d'aquest gir puntual.

2) Degeneratiu. Es deu al continu desgast que experimenta l'articulació. Es pot deduir que aquesta última forma és més comuna a partir de la 5a dècada de vida i són trencaments d'origen crònic, és a dir, s'han anat produint amb el pas del temps.

Quins són els símptomes d'un menisc trencat?

El símptoma principal és el dolor,localitzat a l'interior o a l'exterior del genoll (depenent de si el menisc esquinçat és l'interior o l'exterior). El mateix dolor, òbviament, provoca una reducció de la mobilitat del genoll.

En casos concrets, aquesta disminució de la mobilitat és màxima perquè el genoll pot patir un bloqueig,ja que un tros de menisc està solt a l'interior del genoll i impedeix la mobilitat normal de l'articulació. Finalment, pot haver-hi una efusió articular (o acumulació de fluids) dins del genoll.

Aquesta acumulació no és immediata, però sol produir-se en el transcurs d'hores o dies (cal esmentar que la ruptura d'un lligament creuat sí que associa una acumulació de líquid ipso facto).

Com es diagnostica la ruptura del menisc?

La principal eina que el traumatòleg ha de diagnosticar i decidir sobre el tractament d'una ruptura meniscal és l'exploració física del genoll. Quan la maniobra exploratòria de la rotació macmurray és dolorosa, s'ha de sospitar de la ruptura del menisc. En les pauses degeneratives, la majoria de les vegades aquesta maniobra no és dolorosa i el pacient simplement es refereix al dolor a la pressió a la zona de contacte entre el fèmur i la tíbia (interlineal) pel desgast de l'articulació.

El traumatòleg podrà utilitzar proves d'imatge complementàries com radiografies simples i ressonància magnètica per prendre la decisió final del tractament.

Sempre hauríem de tenir una ressonància magnètica?

No sempre has de tenir una ressonància magnètica en tots els dolors del genoll. És cert que el menisc no es pot veure en raigs X simples i la rm és l'única prova d'imatge complementària que pot diagnosticar ruptura del menisc.

En persones actives que practiquen esport i han patit un mal gest amb una possible lesió traumàtica al menisc (i altres estructures del genoll) pot ser útil tenir una ressonància magnètica inicialment. No obstant això, en casos de ruptures degeneratives, una simple radiografia ja pot proporcionar prou informació per al traumatòleg i fa innecessari realitzar la ressonància.

Cal destacar que s'han publicat molts estudis on no hi ha correlació entre les troballes de la ressonància i els símptomes del pacient. Fins i tot hi ha un percentatge de persones on la ressonància magnètica indica la ruptura d'un menisc i aquesta persona és totalment asimptomàtica. La Societat Europea de Genoll, Esport i Artroscòpia (ESSKA) va publicar el 2016 un document de consens on recomana, en persones amb sospita de ruptura degenerativa del menisc, realitzar inicialment radiografies simples i iniciar un tractament no quirúrgic. Si passats 3 mesos els símptomes no han millorat, es recomana realitzar una ressonància magnètica.

Sempre hauríem d'operar-nos d'una llàgrima de menisc?

No has d'operar tot el menisc trencat. És imprescindible individualitzar cada cas i cada tipus de trencament. La decisió del traumatòleg es basarà sobretot en l'exploració física i els símptomes als quals es refereix el pacient.

Ruptura traumàtica del menisc.Si el dolor limita les activitats habituals del pacient, incloent-hi l'esport, l'exploració física coincideix amb una possible lesió meniscal i en la ressonància magnètica s'observa la lesió, es recomana el tractament quirúrgic amb artroscòpia.

Ruptura degenerativa del menisc.Referint-se al document de consens europeu ja esmentat, s'ha d'iniciar un tractament no quirúrgic que inclogui fàrmacs analgèsics i/o antiinflamatoris, tractament de rehabilitació i infiltracions al genoll. Si al cap de 3 mesos persisteixen els símptomes, es realitzarà una ressonància magnètica. Si les proves d'imatge (radiografies i ressonància magnètica) no mostren signes d'artrosi i desgast cartílag, es pot considerar el tractament quirúrgic per artroscòpia per retallar la meniscectomia esquinçada (meniscectomia). Si, d'altra banda, les proves d'imatge indiquen la presència d'artrosi, realitzar una artroscòpia no té sentit i els símptomes a curt-mitjà termini poden empitjorar.ESPECIALISTES EN
CIRURGÍA ORTOPÈDICA Y TRAUMATOLOGIA


+34 667 548 958
ESPECIALISTAS EN, TRAUMATOLOGÍA

APTIMA CENTRE CLÍNIC TERRASSA

PLAÇA DELS DRETS HUMANS 1
EDIFICI ESTACIÓ
08222. TERRASSA
BARCELONA


NOU – TRAUMADVANCE TERRASSA

Exclusiu per a Pacients Privats
Carrer Major 17, 4º 1ª
08222. TERRASSA
BARCELONA

Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació

HOSPITAL QUIRÓN TEKNON

I.T.R.T. Institut de Teràpia
Regenerativa Tisular

C/ VILANA 12, PL. BAJA
08022. BARCELONA
BARCELONA


Copyright by InTouch System 2021 Todos los derechos reservados
Obrir xat
1
Avenç del trauma
Bon dia, com podem ajudar-te?